Artėjant šventėms svarbu yra pagalvoti apie TRIS dalykus: namų puošimą, malonias dovanas ir skanų vaišių stalą!

Šis įrašas bus apie stalą:)

Vegetarams ir veganams Kūčios niekuo nesiskiria nuo įprastos dienos,  o kas nėra pratęs prie augalinės mitybos, dažnai susiduria su iššūkiu – kaip išgyventi šią dieną ir ką reiks valgyti?
Čia mūsų komanda skuba į pagalbą ir dalinasi skaniais ir spalvotais receptais, kurie ir stalą papuoš ir nustebins visus svečius!

Visi šie receptai yra išmėginti, įsimylėti ir surinkti labai įvairiai: vardiniai Auksinės girios šefės, sukurti žaidžiant ir improvizuojant virtuvėje arba pastebėti interneto platybėse! Skanaus! O jei turite klausimų – galite jais dalintis komentaruose po šiuo įrašu.

PILVELIAI – LAIKYKITĖS! Meilės ir skonių injekcija. PRADEDAM!

Aguonų pyragas su kondensuotu kokosų pienu

Reikės:
300g aguonų
1/2 puodelio viso grūdo speltos miltų
1/4 puodelio kokosų miltų (arba speltos)
1 a.š. kepimo miltelių
3 šaukštų maltų linų sėmenų + 5 šaukštų vandens
1/2 puodelio rudojo arba kokosų cukraus
Skysčio nuo 1 skardinės konservuotų avinžirnių (apie 1/2 puodelio)
1 nedidelės skardinės kokosinio kondensuoto pieno (~230ml)

Aguonas užpilame karštu vandeniu ir paliekame mirkti bent 4val. arba per naktį. Išbrinkusias aguonas sudedame į sietelį ir paliekame šiek tiek pastovėti, kad nuvarvėtų vanduo. Tada aguonas sudedame į virtuvinį kombainą ir kelias minutes malame, kol aguonos pradeda baltuoti. Linų sėmenis sumaišome su vandeniu ir paliekame brinkti apie 10min. Atskirame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, o kitame cukrų išplakame su išbrinkusiomis linų sėmenimis. Į cukrų įmaišome aguonas, o po to miltus. Skystį nuo avinžirnių išplakame (kol pasidarys balta standi masė, panaši į kiaušinio baltymus) ir lėtai, atsargiai įmaišome į aguonų mišinį. Kepimo skardą ištepame aliejumi arba išklojame kepimo popieriumi, supilame tešlą. Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 40-45min., jei skarda didesnė ir pyragas plonesnis, arba 50-55 min., jei skarda mažesnė ir pyragas storesnis. Atvėsusį pyragą subadome šakute, ant viršaus pilame kondensuotą pieną ir prieš valgant bent kelioms valandoms dedame į šaldytuvą, geriausia nakčiai.

Šiltos salotos su bolivine balanda ir orkaitėje keptais molūgais ir burokėliais

Reikės (1 didelei arba dviems mažesnėms porcijoms):
1/3 puodelio bolivinės balandos (nevirtos)
1 vidutinio dydžio burokėlio
Kelių riekelių moliūgo
Aliejaus, prieskonių kepimui
1/2 žaliosios paprikos
Saujos špinatų ir rukolos
2-3 riekelių “fetos” sūrio (galima nusipirkti arba pasigaminti patiems, receptą rasite Follow your spoon)
Kelių graikiškų riešutų
Saujelės džiovintų spanguolių

Padažui:
1 šaukštelio alyvuogių aliejaus
1 šaukšto citrinos sulčių
1 šaukštelio agavų sirupo arba medaus
1 šaukštelio garstyčių
1 šaukšto vandens
1/4 šaukštelio česnakų miltelių
1/4 šaukštelio ciberžolės
Šiek tiek žolelių prieskonių
Žiupsnio druskos

Moliūgą ir burokėlį nulupame, supjaustome kubeliais, sumaišome su aliejumi bei mėgstamais prieskoniais ir kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 30 min. Kol daržovės kepa, išverdame bolivinę balandą. Į dubenį dedame špinatus, rukolą ir supjaustytą žaliąją papriką. Atskirame dubenėlyje sumaišome padažą. Kai daržovės iškepa, o bolivinė balanda išverda, viską dedame į dubenį su salotomis, pilame padažą ir išmaišome. “Feta” sūrį supjaustome kubeliais, pusę įmaišome į salotas, o kitą pusę prieš patiekiant užbarstome ant salotų. Taip pat užbarstome susmulkintus graikinius riešutus ir spanguoles.

Tai buvo Masters of Calm festivalio savanorės Paulės skonių skrynia. Daugiau jos šedevrų rasite instagram’e ir facebook’e.

Jūros Kopūstų Spagečiai

Reikės:

  • 15 g jūros kopūstų
  • 1 puodelis slyvinių pomidoriukų
  • 1 v.š. sesamo sėklų
  • 1 v.š. moliūgo sėklų
  • 1/3 puodelio porųPadažui:
  • 4 v.š. tamario
  • 4 v.š. saulėgražų
  • žiupsnelis druskos
  • žiupsnelis juodųjų pipirų
  • žiupsnelis chilli paprikos miltelių
  • 1 v.š. tahini

 

Visus padažo ingredientus sudėti į maisto procesoriu ir pulsuoti, kol gausis vienalytė masė. Jūros kopūstus išmirkyti vandenyje 5-10 min. Supjaustyti pomidoriukus, porus, užbarstyti sezamo ir moliūgo sėklomis. Viską patiekti galite taip, kaip jums gražu!

Kitus savanorės keliauninkės Elenos receptus ir gyvenimo atradimus rasite jos bloge. Čia visi įrašai pateikti lietuvių ir anglų kalbomis!

Pupelių ir daržovių kotletukai

Tai paprastas, Freitas paruošiamas, praturtintas baltymais veganiškų kotletukų receptas. Be glitimo.

  • Skardinės konservuotų pupelių (kad kotletukai būtų sodresnės spalvos, aš paprastai renkuosi raudonąsias pupeles. Tačiau puikiai tinka ir baltosios).
  • Vidutinio dydžio paprika
  • Vidutinio dydžio žalioji cukinija
  • Žirnių miltai
  • 1 arbatinis šaukštelis druskos,
  • 1/4 a.š maltų juodųjų pipirų,
  • Po 1/4 a.š. malto kumino, ciberžolės arba kario, malto imbiero

Konservuotas pupeles sudedame į dubenį. Skystį pasiliekame atskirame inde. Pupeles sutriname blenderiu, kad būtų vientisa masė. Jei pupelės labai limpa ir jas sunku trint – įpilkite šiek tiek skysčio iš skardinės.
Judame toliau! Smulkiais gabalėliais supjaustome papriką ir cukiniją. Juos dedame į sutrintą pupelių masę ir viską išmaišome. Dedame prieskonius: druską, maltus juoduosius pipirus, kuminą, ciberžolę, imbierą. Jei mėgstate aštriau, galima įdėti maltos aitriosios paprikos miltelių.

Pabaigoje sudėkite žirnių miltus. Kotletukų masė turi gautis minkšta, šiek tiek limpanti prie rankų. Jei sumaišius visus produktus ji tampa tiršta ar sausoka, ją reikėtų praskiesti likusiu skysčiu iš pupelių konservų, įpilti truputį aliejaus ar vandens. Jei masė bus per tiršta, iškepę kotletukai bus sausoki.

Viską sumaišę galite formuoti kotletukus ir kepti įkaitintoje keptuvėje. Formuojant kotletukus padėkinkite rankas vandeniu, kad masė neliptų prie rankų. Kepkite keptuvėje, kol gražiai apskrus iš abiejų pusių.

Prie kotletukų labai tinka naminis pomidorų padažas.Į puodą dedame didesnę skardinę trintų pomidorų, pusę skardinės pomidorų tyrės, 6-7 datules be kauliukų, žiupsnelį maltų juodųjų pipirų, šiek tiek malto muskato, baziliko, maltos kalendros, pankolio sėklų, 1 šaukštą rudojo cukraus. Viską išmaišome, šiek tiek pakaitiname ir sutriname blenderiu.

Tai buvo Giedrės receptas. Ji prižiūri visą Auksinės girios virtuvę ir kartais pati mus palepina savo virtuvėje sukurtais receptais. Kai kuriems žmonėms tiesiog pavyksta miksuoti įvairius ingredientus ir skandinti alkanuosius nuostabaus skonio jūroje!

Ir pabaigai du mūsų Auksinės girios šefės Audaryos receptai! Per vieną mokytojų renginį, dalyvės tiesiog nepaleido Audaryos, kol ji nepažadėjo pasidalinti kaip gi išvirti tą stebuklingą brokolių sriubą ir nuodėmės verto apelsinų pyrago!